"It’s rare for a bow to be damaged in general use and more damage occurs during rehair by poorly trained people...This makes the selection of a really competent and conscientious bow rehairer of importance. Too often in even well known shops the bow-person is under a lot of pressure and must work at top speed. It’s a very good idea to know the person rehairing your bow and their credentials. Every player is the guardian of their bow for it can be of use for generations of musicians."
Charles Espey bowmaker

Olen järjestänyt työrytmini uusiksi koska sijoitan enemmän aikaa omien jousten rakentamiseen. Jouhituksia ja korjauksia teen jaksoittain. Tämä ei koske minun rakentamia jousia, tarjoan niille edullista ja nopeaa huoltoa toistaiseksi.

Jouhitus

Kaikista jousille tehdyistä huoltotöistä jouhitus on yleisin. Ammattisoittajat vaihtavat jouhet keskimäärin kaksi kertaa vuodessa, harrastajat kerran vuodessa tai harvemmin. Vaihdon syyt ovat erilaisia: fyysinen kuluminen, jouhia soitetaan sileäksi ja ne eivät enää pidä hartsia hyvin.

Henkilöä, joka tekee tämän toimenpiteen, voidaan verrata kirurgiin. Hän purkaa jousen usein, puhdistaa sen, avaa frossin, kiinnittää kiiloilla jouhet. Jousen elämä riippuu kirjaimellisesti siitä, kuinka taitavasti ja tunnollisesti jouhittaja tekee omaa työtänsä.

Jouhituksen aikana jousi puretaan osiin, kepin ja erityisesti frossin arat kohdat ja terävät reunat ovat auki ja alttiit vaurioille. Jos huoltaja on epäpätevä tai työtä tehdään kiireesti, jouseen jää erilaisia vahinkoja ja kolhuja, halkeamia sekä frossiin että kärkiluuhun.

Vanhat jouset voivat näyttää hyvältä, mutta usein ne ovat hyvin kuluneita ja huonokuntoisia sisällä. Tällaisten jousten kanssa on oltava erityisen varovaisena. Muusikoilta saa kuulla, että joku huoltaja jouhituksen yhteydessä rikkoi frossin lopullisesti.

Jos sinulla on vanha kallis jousi ja huomaat jouhituksen jälkeen huonolaatuisen työn jälkiä, esimerkiksi halkeamia kärkiluussa tai frossissa, frossin kulissin taivutetut kulmat tai reunat tai jotain muuta - vaihda ehdottomasti huoltopaikan toiseen. Lisäksi sinulla on oikeus vaatia korvausta.
Jos ei kiinnitä huomiota tähän ajoissa, jousi hajoaa vähitellen "huollon" aikana ja muutaman vuoden kuluttua saattaa olla surkeassa kunnossa.

Jousi itsestään ei ole kovin alttiina kulumiselle, jos vaihdat ajoissa kuluneet jouhet ja peukalonahan. Jopa hauraat, kulissittomat frossit voivat kestää kauan.

Esimerkkinä muutama valokuva. Ensimmäisessä tapauksessa on halkaistu kärkiluu, jouhia lukitseva kiila oli liian tiukka tai epätarkasti tehty. Toisessa tapauksessa hyvän saksalaisen jousen frossi on päätynyt sellaiseen tilaan. Halkeamia, kulissin terävä reuna on taivutettu, helmiäislevyn läheltä on irronnut iso puupala. Kaikki nämä vahingot on tehty vähitellen epäpätevien jouhitusten aikana. On mielenkiintoista, että jousella soitti ammattimaisen orkesterin solisti.
Voi suurentaa.